Ciorbă rădăuțeană: rețetă tradițională și savoare autentică


Ciorbă Rădăuțeană: Rețetă tradițională și savoare autentică


Ciorba rădăuțeană este un deliciu culinar românesc cu o istorie bogată și o aromă inconfundabilă. Acest preparat tradițional are origini în zona Rădăuțiului, iar rețeta sa a fost transmisă din generație în generație, păstrându-și autenticitatea de-a lungul timpului. Ciorba rădăuțeană se remarcă prin gustul său unic, cu o combinație subtilă de legume, carne și smântână. În acest articol, vom explora în detaliu cum se prepară această ciorbă delicioasă și ce ingrediente sunt necesare pentru a obține savoarea autentică a Rădăuțului.

less

Ingrediente pentru ciorba rădăuțeană:

Pentru a pregăti o porție delicioasă de ciorbă rădăuțeană, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 500g carne de pui sau vită, tăiată cuburi
 • 2 cepe mari, tocate mărunt
 • 2 morcovi, tăiați în rondele subțiri
 • 2 rădăcini de pătrunjel, tocate
 • 1 rădăcină de țelină, tocată
 • 1 cartof, tăiat cubulețe
 • 2 litri apă
 • 200ml smântână
 • 2 ouă
 • 2 lingurițe făină
 • 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
 • Suc de lămâie (opțional)
 • Usturoi pentru aromatizare
 • Verdeață proaspătă (pătrunjel sau mărar), tocată
 • Sare și piper, după gust

Mod de preparare:

Pentru a obține aroma autentică a ciorbei rădăuțene, urmați acești pași:

 1. Într-o oală mare, puneți carnea tăiată cuburi și acoperiți-o cu apă. Adăugați sare și fierbeți până când carnea devine fragedă. Spumați deasupra pentru a îndepărta impuritățile.
 2. Adăugați legumele tocate (ceapa, morcovii, pătrunjelul, țelina, cartoful) și lăsați-le să fiarbă până când devin moi.
 3. Într-un castron separat, amestecați smântâna cu ouăle și făina pentru a obține o pastă omogenă. Adăugați puțin din supa fierbinte în amestec pentru a încălzi compoziția.
 4. Turnați amestecul de smântână în oală și amestecați bine. Continuați să gătiți la foc mic, amestecând încontinuu, până când ciorba începe să se îngroașe.
 5. Adăugați usturoiul zdrobit și sucul de lămâie, dacă doriți. Ajustați gustul cu sare și piper.
 6. Serviți ciorba caldă, presărată cu verdeață proaspătă.

Variante și sfaturi:

Ciorba rădăuțeană poate fi adaptată în funcție de preferințele personale. Unele variante includ adăugarea de smântână acră în loc de smântână dulce sau folosirea altor tipuri de carne, cum ar fi porcul sau rața.

De asemenea, puteți să adăugați și câteva foi de dafin sau puțină boia pentru a varia gustul.

Întrebări frecvente despre ciorba rădăuțeană:

Care este originea ciorbei rădăuțene?

Ciorba rădăuțeană are origini în zona Rădăuțiului din România, unde a devenit un preparat tradițional apreciat pentru savoarea sa unică.

De ce este ciorba rădăuțeană atât de specială?

Ciorba rădăuțeană se remarcă prin gustul său delicat și combinația perfectă de ingrediente, cum ar fi carne, legume, smântână și usturoi, care îi conferă o savoare autentică și inconfundabilă.

Cum se servește ciorba rădăuțeană?

Ciorba rădăuțeană se servește de obicei caldă, presărată cu verdeață proaspătă și poate fi însoțită de pâine proaspătă sau mămăligă.

Care sunt variantele populare ale ciorbei rădăuțene?

Există mai multe variante ale ciorbei rădăuțene, unele includ adăugarea de smântână acră sau folosirea altor tipuri de carne, precum porcul sau rața.

Este dificil să pregătesc ciorba rădăuțeană?

Prepararea ciorbei rădăuțene poate părea complicată la început, dar cu puțină practică și urmând rețeta corectă, veți obține cu ușurință o ciorbă delicioasă.

În ce momente este potrivită ciorba rădăuțeană?

Ciorba rădăuțeană este potrivită pentru orice ocazie, de la mesele de zi cu zi la sărbători speciale. Este apreciată în special în sezonul rece pentru căldura și confortul pe care îl oferă.

Este ciorba rădăuțeană potrivită pentru vegetarieni?

Ciorba rădăuțeană tradițională conține carne, dar puteți adapta rețeta pentru a fi vegetariană prin înlocuirea cărnii cu ciuperci sau tofu și folosind supă de legume în loc de supă de carne.

De ce ar trebui să încerc ciorba rădăuțeană?

Ciorba rădăuțeană este o experiență culinară autentic românească, cu arome bogate și tradiție îndelungată. Merită să o încercați pentru a vă bucura de gustul inconfundabil al bucătăriei românești.

Așadar, pregătiți-vă ingredientele și bucurați-vă de o porție delicioasă de ciorbă rădăuțeană, gata să vă răsfețe simțurile cu savoarea sa autentică.


Vezi și:

Photo of author

Daria

Lasă un comentariu